Clio

Clio is een podcast van mij, Cees, waar ik geschiedenisverhalen vertel die mijzelf aanspreken. Van een Tsaar die undercover naar Nederland komt tot een dichter die een eigen staat begint.

Aflevering 11: De industriële familie die in Groningen vele sporen naliet

W.A. Scholten werd geboren in Loenen, Gelderland, op 6 oktober 1819. 73 jaar later bij zijn dood had hij een Gronings multinational die overgenomen zou worden door zijn zoon. In het noorden van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van deze welvarende familie.

Aflevering 10: De dichter met een eigen staat

De 1e wereldoorlog stopte niet gelijk met de Vrede van Versailles in 1919. Sommige conflicten bleven doorlopen, zo ook het conflict rond Fiume. Daar stichtte de dichter D’Annunzio een eigen staat wat een soort rare mix was van de jaren ’60 en fascistisch Italië.

Aflevering 9: De mislukte Schotse kolonisatie

Bij Schotland denk je niet gelijk aan een kolonisator. Eerder aan gekoloniseerd door Engeland. Toch hebben de Schotten onder leiding van William Paterson eind 17e eeuw een poging gedaan om een kolonie op te zetten in Panama. Dit liep faliekant fout.

Aflevering 8: De Rotterdamse Oproerkraaier

Tegenwoordig zijn er weer veel protesten. De boerenprotesten, de klimaatactivisten en de gele hesjes. In de 19e eeuw konden ze er ook wat van. 1848 was het revolutiejaar, maar in andere jaren waren ook revoluties of oproeren. Zo was er in 1868 de Vletteroproer in Rotterdam veroorzaakt door Jacob de Vletter. Wie was deze man en wat gebeurde er precies?

Aflevering 7: De Vieze Ziekte

Een belangrijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte Cholera. De ziekte die grote impact had in het 19e eeuwse Europa. In deze aflevering bespreek ik deze impact en het beroemde onderzoek van John Snow.

Aflevering 6: All history is the history of thought

Vandaag wat anders. Het gaat deze keer over een denker over de geschiedenis, R.G. Collinwood. Hij is de bedenker van de re-enactmenttheorie en heeft de uitspraak gedaan: “All history is the history of thought.”

Aflevering 5: De Scheepsbouwende Tsaar

In deze aflevering het verhaal van Peter de Grote en zijn obsessie voor Nederland en de Nederlandse scheepsbouw

Aflevering 4: Het verdwenen paneel

In 1934 wordt België opgeschud door de roof van een stuk van het Lam Gods van de gebroeders van Eyk. Wat is er eigenlijk gebeurd?

Aflevering 3: Twee Kanten

Deze aflevering gaat over Lodewijk Pincoffs, succesvol Rotterdammer die uiteindelijk op de vlucht slaat.

Aflevering 2: Verraad

Het absurde verhaal van Dreyfus. Een verhaal van verraad en spionage.

Aflevering 1 (Pilot): Vader en Zoon

Van achter de tralies in de cel waar je opgesloten zit gedwongen je vriend geëxecuteerd zien worden uit opdracht van je vader. Het overkwam Frederik de Grote in 1730. Frederik, die toen nog niet de toevoeging de Grote had gekregen achter zijn naam, was op dat moment nog maar 18 jaar oud. Hoe was het zo ver gekomen dat Frederik Willem I, de vader, de opdracht had gegeven tot deze executie?